top of page

5 razlogov, zakaj plesati

Ples je vseprisoten. Vedno je obstajal, vedno bo obstajal. Si se kdaj vprašala, zakaj je temu tako? Sama nisem veliko časa posvetila razmišljanju o tem, kaj je ta magnet, ki me vedno znova vleče v plesno dvorano. Kaj je na plesu takega, da brez njega ne bi obstajala in ne bi bila srečna.


Do danes. Malo sem se sprehodila po spletu in našla toliko pozitivnih in lepih stvari, ki nam jih ples nudi, da sem jih morala zbrati skupaj, jih povezati v smiselno celoto in združiti v 5 močnih razlogov, zakaj bi moral vsak posameznik na tem svetu vsaj nekaj plesati. Te razloge želim deliti s tabo:

Ples je edina fizična aktivnost, ki zmanjšuje možnost za demenco: ples od nas zahteva, da hkrati uporabljamo več različnih delov možganov. Ko se učimo novih korakov in si jih poskušamo zapomniti, je to odlična miselna vadba za naše možgane. S tem povečamo možgansko moč, ki ohranja naš um mladi, hiter in odprt, izboljša našo duševno ostrino in agilnost ter poveča našo pozornost.


Ples izboljša naše počutje, nas pomiri, napolni z energijo in zmanjša stres, saj se pri plesu poviša raven endorfina, »hormona sreče«. Ta zanimiv hormon se namreč izloča v stanju bolečin, zaradi česar se poveča naša telesna vzdržljivost ob obremenitvah.

Hormon endorfin pa zdravi stres in depresijo, ki sta dva največja sovražnika našega imunskega sistema. Hormon endorfin nam pomaga dvigniti samozavest in samodisciplino ter povzroča dobro počutje. Ko se boš naslednjič zalotila, da si brez energije ali slabe volje, si zavrti svojo najljubšo glasbo, zapri oči in se prepusti ritmom. Pleši, skači in dovoli negativni energiji, da preko plesa zapusti tvoje telo in naredi prostor lepemu, pozitivnemu.


Ples nas ohranja večno mlade: je zabaven način, da ostaneš aktivna, medtem ko povečuješ svojo moč, vzdržljivost in prilagodljivost. Ples spodbuja dobro držo, osveščenost telesa in nadzor, kar ti koristi tudi, ko se staraš. Ples tudi močno zavira proces staranja. Koristi našemu srcu, srčno-žilnemu sistemu in povečuje pljučno kapaciteto.

Zanimivo je dejstvo, da sta mišična napetost in dihanje plesalca na plesnem tekmovanju enakovredna kolesarjem, plavalcem in olimpijskim tekmovalcem na 800 metrov!

Ples nas uči vztrajnosti in nenehne rasti: vsak gib, ki ga na novo osvojimo, nam odpre nove možnosti. Pri plesu je vedno prostor za piljenje že naučenega in za napredek, za nov korak ali nov gib, ki se ga lahko naučiš. Kot plesalka nikoli nisi na točki, na kateri se ustaviš in rečeš, da znaš vse. Ta neskončna rast te kot plesalko naredi skromno in zaradi tega vedno pripravljeno na nov izziv.


Vsega, kar morate vedeti, ste se že naučile pri plesu: predanost, komunikacijske sposobnosti, strast, vztrajnost, zmožnost sprejemanja in odzivanja na konstruktivno (ali ne tako konstruktivno) kritiko in to je le nekaj življenjskih veščin, ki jih razvijaš preko plesa.



Naj bo tvoje življenje plesno obarvano - ne glede na to, kje plešeš, kaj plešeš... :)


Zadnje objave
Arhiv
Spremljaj me
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page